Jutarnja kafa ili Miso supa? | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 2
Miso supa - Recepti i Kuvar online

Šta je miso?

Miso je jedan od najčešće korišćenih sastojaka u makrobiotičkoj ishrani.

Miso pasta, ili fermentisana zrna soje sa dodatkom neke od žitarica (obično pirinač ili ječam), soli, vodom i kulturom zvanom Aspergillus oryzae  je visoko proteinski dodatak jelima, najpoznatiji kao deo miso supe. Miso pasta se razlikuje po ukusu i boji, teksturi i aromi i ima tolioko varijacija koliko ih je recimo među svetskim vinima.Tamnije, tradicionalne vrste miso paste imaju pun, bogat ukus, a  savremenijie  vrste misa su svetlije boje i slatkaste i delikatno osvežavajuće. Ljudi koji se hrane u skladu sa makrobiotičkim principima počinju svaki dan sa hranljivom i toplom šoljom miso supe umesto sa šoljom kafe. Kafa deluje kao “drmusanje” našeg  nervnog  sistema, zbog  kofeina i njegovog  kiselog dejstva, još pojačano dodavanjem belog šećera. Suprotno tome miso supa nežno ali efektivno budi naš nervni sistem. Njen alkalizujući efekat na krvotok budi i telo i um i obezbeđuje nam kvalitetnu energiju koja nas drži celo jutro. Iako ga koristimo u malim količinama u toku jednog dana, miso nije samo dodatak jelu već visoko hranljiva ”hrana”, puna proteina, vitamina B12 i drugih osnovnih hranljivih materija. U miso pasti se nalaze mikroorganizmi važni za naše zdravlje uopšte, kao i enzimi koji pomažu varenju.

Postoje tri bazična tipa misa, a to su pirinčani, ječmeni i sojin. U makrobiotici se najčešće koristi ječmeni, mada ni ostali nisu isključeni.

OSNOVNA  MISO SUPA ( za jednu osobu)

recepti-i-kuvar-miso-supa-png

Potopiti 2cm alge vakame u šolji vode.

Kad omekša a što je oko 5 minuta, sitno je iseckati i staviti u šerpu zajedno sa vodom od otapanja.

Vodu dovesti do ključanja, a za to vreme iseći sitnije povrće koje ste odabrali, na primer luk, šargarepa, brokoli, kupus, kelj, rotkvice ili dajkon, itd… najbolje je kombinovati dve ili tri vrste povrća, a može naravno da se stavi i samo jedna vrsta – recimo bundeva, itd. Količina povrća je ukupnol 1 supena kašika.

Kad voda proključa dodati isečeno povrće i kuvati  3-5 minuta, otklopljeno.

Razmutiti  jednu kašičicu miso paste u malo vode koju ste uzeli od supe koja vrije.

Pre dodavanja miso paste u supu smanjiti vatru na minimum, onda dodati razmućeni miso i ostaviti da struji tri minuta. Miso ne sme da vrije, jer će se enzimi koji se nalaze u njemu uništiti.

Na kraju dodati sitno seckan svež list peršuna ili perca mladog luka ili vlašac.

Prijatno!

Varijacija:

Prodinstati crni luk na malo ulja, dodati iseckano povrće, još malo dinstati, onda dodati vodu i kuvati desetak minuta, zatim razmutiti jednu kašičicu miso paste u malo vode koju ste uzeli od supe, dodati u supu i obavezno smanjiti vatru na minimum, da se enzimi u miso pasti ne unište. Miso treba da struji a ne da vrije, 3 minuta. Dodati peršun ili perca od mladog luka.

Prijatno!

www.cvijetamesic.rs

Cvijeta Mesić - glumica i makrobiotičar - Recepti i Kuvar online

Cvijeta MesićOvlašćeni instructor makrobiotičkog kuvanja od strane School of Healing Arts, San Diego, SAD