Jutarnja kafa ili Miso supa?

Šta je miso?

Miso je jedan od najčešće korišćenih sastojaka u makrobiotičkoj ishrani.

Miso pasta, ili fermentisana zrna soje sa dodatkom neke od žitarica (obično pirinač ili ječam), soli, vodom i kulturom zvanom Aspergillus oryzae  je visoko proteinski dodatak jelima, najpoznatiji kao deo miso supe. Miso pasta se razlikuje po ukusu i boji, teksturi i aromi i ima tolioko varijacija koliko ih je recimo među svetskim vinima.Tamnije, tradicionalne vrste miso paste imaju pun, bogat ukus, a  savremenijie  vrste misa su svetlije boje i slatkaste i delikatno osvežavajuće. Ljudi koji se hrane u skladu sa makrobiotičkim principima počinju svaki dan sa hranljivom i toplom šoljom miso supe umesto sa šoljom kafe. Kafa deluje kao „drmusanje“ našeg  nervnog  sistema, zbog  kofeina i njegovog  kiselog dejstva, još pojačano dodavanjem belog šećera. Suprotno tome miso supa nežno ali efektivno budi naš nervni sistem. Njen alkalizujući efekat na krvotok budi i telo i um i obezbeđuje nam kvalitetnu energiju koja nas drži celo jutro. Iako ga koristimo u malim količinama u toku jednog dana, miso nije samo dodatak jelu već visoko hranljiva ”hrana”, puna proteina, vitamina B12 i drugih osnovnih hranljivih materija. U miso pasti se nalaze mikroorganizmi važni za naše zdravlje uopšte, kao i enzimi koji pomažu varenju.

Postoje tri bazična tipa misa, a to su pirinčani, ječmeni i sojin. U makrobiotici se najčešće koristi ječmeni, mada ni ostali nisu isključeni.

OSNOVNA  MISO SUPA ( za jednu osobu)

recepti-i-kuvar-miso-supa-png

Potopiti 2cm alge vakame u šolji vode.

Kad omekša a što je oko 5 minuta, sitno je iseckati i staviti u šerpu zajedno sa vodom od otapanja.

Vodu dovesti do ključanja, a za to vreme iseći sitnije povrće koje ste odabrali, na primer luk, šargarepa, brokoli, kupus, kelj, rotkvice ili dajkon, itd… najbolje je kombinovati dve ili tri vrste povrća, a može naravno da se stavi i samo jedna vrsta – recimo bundeva, itd. Količina povrća je ukupnol 1 supena kašika.

Kad voda proključa dodati isečeno povrće i kuvati  3-5 minuta, otklopljeno.

Razmutiti  jednu kašičicu miso paste u malo vode koju ste uzeli od supe koja vrije.

Pre dodavanja miso paste u supu smanjiti vatru na minimum, onda dodati razmućeni miso i ostaviti da struji tri minuta. Miso ne sme da vrije, jer će se enzimi koji se nalaze u njemu uništiti.

Na kraju dodati sitno seckan svež list peršuna ili perca mladog luka ili vlašac.

Prijatno!

Varijacija:

Prodinstati crni luk na malo ulja, dodati iseckano povrće, još malo dinstati, onda dodati vodu i kuvati desetak minuta, zatim razmutiti jednu kašičicu miso paste u malo vode koju ste uzeli od supe, dodati u supu i obavezno smanjiti vatru na minimum, da se enzimi u miso pasti ne unište. Miso treba da struji a ne da vrije, 3 minuta. Dodati peršun ili perca od mladog luka.

Prijatno!

www.cvijetamesic.rs

Cvijeta Mesić - glumica i makrobiotičar - Recepti i Kuvar online

Cvijeta MesićOvlašćeni instructor makrobiotičkog kuvanja od strane School of Healing Arts, San Diego, SAD

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.