Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Kako se spremaju punjene tikvice?

0

Tikvice koristim od početka do kraja sezone. Kako im je sezona produžena, u mom jelovniku su zastupljene gotovo pola godine. Najčešće pripremam grilovane i punjene tikvice.

U poslednje vreme se na našim pijacama mogu naći tikvice različitih oblika i boja – bele, zelene, žute, tačkasta, na štrafte…

Za punjenje su mi najpogodnije tikvice okuglog oblika i to one manje – veličine srednje jabuke, npr. Naravno, možete koristiti tikvice koje imate.

Kako se spremaju punjene tikvice? - Recepti i Kuvar online
Kako se spremaju punjene tikvice? – Recepti i Kuvar online

Kupila sam dosta tikvica i rešila da ih napunim na uobičajeni način – sojom, pirinčem, začinima, paradajzom… Ali shvatila sam da nemam ni zrno pirinča u kuhinji, tako da sam se odlučila za proso. Kada je u pitanju pripremanje hrane, mašta mi ne nedostajte.

Takođe, odlučila sam da u ovom jelu dominiraju začini sa posebnim akcentom na ljupčac (magi biljka) i soja sos.

Tikvice inače možete napuniti čime god želite – mesom, pirinčem, heljdom, povrćem…

Mere su manje-više odokativne.

Punjene tikvice, sastojci:

  • 1 srednji crni luk
  • 1 šargarepa
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 šolja prosa
  • začini: list korijandera, list magi biljke, kari, ljuta paprika (čili), aleva paprika, kim, beli luk…
  • soja sos, po ukusu
  • morska so, po ukusu
  • 3 dl soka od paradajza
  • tikvice po potrebi, 7-8 kom.
Kako se spremaju punjene tikvice? - Recepti i Kuvar online
Kako se spremaju punjene tikvice? – Recepti i Kuvar online
Kako se spremaju punjene tikvice? - Recepti i Kuvar online
Kako se spremaju punjene tikvice? – Recepti i Kuvar online

Punjene tikvice, priprema:

  • Proso prelijte vodom da grezne i kuvajte dok delimično ne omekša, dok ne upije vodu.
  • Na vrelom ulju propržite sitno iseckan crni luk i rendanu šargarepu, dodajte začine i pržite još nekoliko sekundi.
  • Dodajte proso i izmešajte.
  • Na kraju dodajte soja sos i so.
  • Tikvice izdubite, ali nemojte bacati unutrašnje delove tikvica već ih stavite u pleh u kom ćete ih peći.
  • Napunite ih smesom od prosa, sipajte sok od paradajza i poklopite ih kolutovima tikvica, paradajza, krompira ili gornjim delovima tikvica kao ja.
  • Ostatak fila sipajte u pleh.
  • Dodajte preostali sok od paradajza i šolju vode.
  • Prekrijte folijom i pecite oko pola sata na 200 stepeni.
  • Skinite foliju i pecite još toliko – dok tikvice ne porumene.
  • Punjene tkvice možete kuvati na ringli.
Kako se spremaju punjene tikvice? - Recepti i Kuvar online
Kako se spremaju punjene tikvice? – Recepti i Kuvar online

Količine začina prilagodite svom ukusu. Za punjene tikvice možete koristiti sveži paradajz umesto soka. Pola kg paradajza oljuštite i izmiksajte. Punjene tikvice možete napraviti isto kao i paprike – napuniti ih mešavinom mesa i pirinča.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.