Kako se spremaju punjene tikvice?

Tikvice koristim od početka do kraja sezone. Kako im je sezona produžena, u mom jelovniku su zastupljene gotovo pola godine. Najčešće pripremam grilovane i punjene tikvice.

U poslednje vreme se na našim pijacama mogu naći tikvice različitih oblika i boja – bele, zelene, žute, tačkasta, na štrafte…

Za punjenje su mi najpogodnije tikvice okuglog oblika i to one manje – veličine srednje jabuke, npr. Naravno, možete koristiti tikvice koje imate.

Kako se spremaju punjene tikvice? - Recepti i Kuvar online
Kako se spremaju punjene tikvice? – Recepti i Kuvar online

Kupila sam dosta tikvica i rešila da ih napunim na uobičajeni način – sojom, pirinčem, začinima, paradajzom… Ali shvatila sam da nemam ni zrno pirinča u kuhinji, tako da sam se odlučila za proso. Kada je u pitanju pripremanje hrane, mašta mi ne nedostajte.

Takođe, odlučila sam da u ovom jelu dominiraju začini sa posebnim akcentom na ljupčac (magi biljka) i soja sos.

Tikvice inače možete napuniti čime god želite – mesom, pirinčem, heljdom, povrćem…

Mere su manje-više odokativne.

Punjene tikvice, sastojci:

  • 1 srednji crni luk
  • 1 šargarepa
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 šolja prosa
  • začini: list korijandera, list magi biljke, kari, ljuta paprika (čili), aleva paprika, kim, beli luk…
  • soja sos, po ukusu
  • morska so, po ukusu
  • 3 dl soka od paradajza
  • tikvice po potrebi, 7-8 kom.
Kako se spremaju punjene tikvice? - Recepti i Kuvar online
Kako se spremaju punjene tikvice? – Recepti i Kuvar online
Kako se spremaju punjene tikvice? - Recepti i Kuvar online
Kako se spremaju punjene tikvice? – Recepti i Kuvar online

Punjene tikvice, priprema:

  • Proso prelijte vodom da grezne i kuvajte dok delimično ne omekša, dok ne upije vodu.
  • Na vrelom ulju propržite sitno iseckan crni luk i rendanu šargarepu, dodajte začine i pržite još nekoliko sekundi.
  • Dodajte proso i izmešajte.
  • Na kraju dodajte soja sos i so.
  • Tikvice izdubite, ali nemojte bacati unutrašnje delove tikvica već ih stavite u pleh u kom ćete ih peći.
  • Napunite ih smesom od prosa, sipajte sok od paradajza i poklopite ih kolutovima tikvica, paradajza, krompira ili gornjim delovima tikvica kao ja.
  • Ostatak fila sipajte u pleh.
  • Dodajte preostali sok od paradajza i šolju vode.
  • Prekrijte folijom i pecite oko pola sata na 200 stepeni.
  • Skinite foliju i pecite još toliko – dok tikvice ne porumene.
  • Punjene tkvice možete kuvati na ringli.
Kako se spremaju punjene tikvice? - Recepti i Kuvar online
Kako se spremaju punjene tikvice? – Recepti i Kuvar online

Količine začina prilagodite svom ukusu. Za punjene tikvice možete koristiti sveži paradajz umesto soka. Pola kg paradajza oljuštite i izmiksajte. Punjene tikvice možete napraviti isto kao i paprike – napuniti ih mešavinom mesa i pirinča.

Kristina Gašpar

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.