Tikvice koristim od početka do kraja sezone. Kako im je sezona produžena, u mom jelovniku su zastupljene gotovo pola godine. Najčešće pripremam grilovane i punjene tikvice.
U poslednje vreme se na našim pijacama mogu naći tikvice različitih oblika i boja – bele, zelene, žute, tačkasta, na štrafte…
Za punjenje su mi najpogodnije tikvice okuglog oblika i to one manje – veličine srednje jabuke, npr. Naravno, možete koristiti tikvice koje imate.

Kupila sam dosta tikvica i rešila da ih napunim na uobičajeni način – sojom, pirinčem, začinima, paradajzom… Ali shvatila sam da nemam ni zrno pirinča u kuhinji, tako da sam se odlučila za proso. Kada je u pitanju pripremanje hrane, mašta mi ne nedostajte.
Takođe, odlučila sam da u ovom jelu dominiraju začini sa posebnim akcentom na ljupčac (magi biljka) i soja sos.
Tikvice inače možete napuniti čime god želite – mesom, pirinčem, heljdom, povrćem…
Mere su manje-više odokativne.
Punjene tikvice, sastojci:
- 1 srednji crni luk
- 1 šargarepa
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 šolja prosa
- začini: list korijandera, list magi biljke, kari, ljuta paprika (čili), aleva paprika, kim, beli luk…
- soja sos, po ukusu
- morska so, po ukusu
- 3 dl soka od paradajza
- tikvice po potrebi, 7-8 kom.


Punjene tikvice, priprema:
- Proso prelijte vodom da grezne i kuvajte dok delimično ne omekša, dok ne upije vodu.
- Na vrelom ulju propržite sitno iseckan crni luk i rendanu šargarepu, dodajte začine i pržite još nekoliko sekundi.
- Dodajte proso i izmešajte.
- Na kraju dodajte soja sos i so.
- Tikvice izdubite, ali nemojte bacati unutrašnje delove tikvica već ih stavite u pleh u kom ćete ih peći.
- Napunite ih smesom od prosa, sipajte sok od paradajza i poklopite ih kolutovima tikvica, paradajza, krompira ili gornjim delovima tikvica kao ja.
- Ostatak fila sipajte u pleh.
- Dodajte preostali sok od paradajza i šolju vode.
- Prekrijte folijom i pecite oko pola sata na 200 stepeni.
- Skinite foliju i pecite još toliko – dok tikvice ne porumene.
- Punjene tkvice možete kuvati na ringli.

Količine začina prilagodite svom ukusu. Za punjene tikvice možete koristiti sveži paradajz umesto soka. Pola kg paradajza oljuštite i izmiksajte. Punjene tikvice možete napraviti isto kao i paprike – napuniti ih mešavinom mesa i pirinča.
Kristina Gašpar
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!