TOP 5 recepata za princes krofne

TOP 5 recepata za princes krofne! Princes krofne su francuska poslastica koja je vremenom počela da se pravi u celom svetu, gde je poznata pod nazivom profiterole.

TOP 5 recepata za princes krofne

Princes krofne – Jelena Nikolić

Princes krofne - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online
Princes krofne – Jelena Nikolić – Recepti i Kuvar online

Recept za princes krofne

Princes krofne - Recepti i Kuvar online
Princes krofne – Recepti i Kuvar online – Pixabay

Princes krofne – Vesna Pavlović

Princes krofne - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online
Princes krofne – Vesna Pavlović – Recepti i Kuvar online

Princes krofne – Dijana Popović

Princes krofne - Dijana Popović - Recepti i Kuvar online
Princes krofne – Dijana Popović – Recepti i Kuvar online

Princes krofne sa šlagom i jagodama – Zuzana Grnja

Princes krofne sa šlagom i jagodama - Zuzana Grnja - Recepti i Kuvar online
Princes krofne sa šlagom i jagodama – Zuzana Grnja – Recepti i Kuvar online

Osnovu za princes krofne čine pufnice od kuvanog testa, punjene različitim nadevom ili prelivene nekim finim sosom, dok su odozgo posute finim šećerom u prahu. Testo za princes krofne je prilično neutralnog ukusa pa se ponekad prave u slanoj varijanti sa na pr. ruskom salatom umesto slatkog fila. Kod nas su najčešće slatke varijante s kremom od vanile, šlaga ili sladoleda, s prelivom od čokolade, duguljaste s kremom – ekleri, popelini.

Reč profiterole prvi put je upotrebljena u receptu iz 1604. godine za potaž s profiterolama u kojem se krofne kuvaju u bujonu od badema i potom serviraju s kokosom, tartufima i slično. Prvo testo za krofne je napravio šef kuhinje Katarine de Mediči 1540. godine, kad je kao deo svadbene svite gospodarice iz Toskane otišao u dvorac vojvode Orleanskog (koji će kasnije postati francuski kralj Henri Drugi). Od tog testa su u 19. veku nastale profiterole.

Šveđani su poznati po najkreativnijim receptima za princes krofne. Postoji čitava tradicija koja nalaže koja boja princes krofni je prikladna za koji praznik: žuta za Uskrs, crvena za Božić, bela za svadbe, princes krofne sa pomorandžom za Noć veštica. Svake treće nedelje septembra obeleževa se Nedelja prices krofni i tada se mogu jesti najbolje prices krofne na svetu, svih boja i različitih ukusa.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
 

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.