TOP 5 recepata za princes krofne - foto Image by Kevin Campbell from Pixabay
TOP 5 recepata za princes krofne - foto Image by Kevin Campbell from Pixabay

TOP 5 recepata za princes krofne! Princes krofne su francuska poslastica koja je vremenom počela da se pravi u celom svetu, gde je poznata pod nazivom profiterole.

TOP 5 recepata za princes krofne

Princes krofne – Jelena Nikolić

Princes krofne - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online
Princes krofne – Jelena Nikolić – Recepti i Kuvar online

Recept za princes krofne

Princes krofne - Recepti i Kuvar online
Princes krofne – Recepti i Kuvar online – Pixabay

Princes krofne – Vesna Pavlović

Princes krofne - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online
Princes krofne – Vesna Pavlović – Recepti i Kuvar online

Princes krofne – Dijana Popović

Princes krofne - Dijana Popović - Recepti i Kuvar online
Princes krofne – Dijana Popović – Recepti i Kuvar online

Princes krofne sa šlagom i jagodama – Zuzana Grnja

Princes krofne sa šlagom i jagodama - Zuzana Grnja - Recepti i Kuvar online
Princes krofne sa šlagom i jagodama – Zuzana Grnja – Recepti i Kuvar online

Osnovu za princes krofne čine pufnice od kuvanog testa, punjene različitim nadevom ili prelivene nekim finim sosom, dok su odozgo posute finim šećerom u prahu. Testo za princes krofne je prilično neutralnog ukusa pa se ponekad prave u slanoj varijanti sa na pr. ruskom salatom umesto slatkog fila. Kod nas su najčešće slatke varijante s kremom od vanile, šlaga ili sladoleda, s prelivom od čokolade, duguljaste s kremom – ekleri, popelini.

Reč profiterole prvi put je upotrebljena u receptu iz 1604. godine za potaž s profiterolama u kojem se krofne kuvaju u bujonu od badema i potom serviraju s kokosom, tartufima i slično. Prvo testo za krofne je napravio šef kuhinje Katarine de Mediči 1540. godine, kad je kao deo svadbene svite gospodarice iz Toskane otišao u dvorac vojvode Orleanskog (koji će kasnije postati francuski kralj Henri Drugi). Od tog testa su u 19. veku nastale profiterole.

Šveđani su poznati po najkreativnijim receptima za princes krofne. Postoji čitava tradicija koja nalaže koja boja princes krofni je prikladna za koji praznik: žuta za Uskrs, crvena za Božić, bela za svadbe, princes krofne sa pomorandžom za Noć veštica. Svake treće nedelje septembra obeleževa se Nedelja prices krofni i tada se mogu jesti najbolje prices krofne na svetu, svih boja i različitih ukusa.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
 

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!