Danas smo za vas pripremili recept zapečena boranija, koji se u prošlosti nazivao: boranija na tepsiju. Boranija je jedan od najbitnijih sastojaka mediteranske i balkanske kuhinje i jako često se priprema. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia. Tajna pripreme ovog recepta je u sporom dinstanju i pečenju u rerni. U Grčkoj, kao prilog gotovoj boraniji, dodaje se mrvljeni feta sir, a u italijanskoj verziji mrvljeni rikota (riccota) sir.
Ovo jelo se najviše priprema u letnjim mesecima u kojima boranije ima u izobilju i kad je sa paradajzom na vrhuncu zrenja. Međutim, s obzirom da u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici možete kupiti i smrznutu boraniju, to će vam pomoći da u ovom jelu uživate i ostalim delovima godine, kada nema ponude sveže boranije.
Ovaj recept je postan, mada, može biti i mrstan, ako koristite mast za pripremu.
Zapečena boranija – boranija na tepsiju, sastojci:
- boranija, tzv. „olovka“, 1,2 kg
- maslinovo ulje, kvalitetno, 150 gr
- crveni luk, 2 glavice
- beli luk, 4 čena
- paradajz, 3 komada srednje veličine
- mediteranski celer, 1 grana
- praziluk, 1 komad, beli deo, srednje veličine
- crvena paprika, 1 komad, srednje veličine
- kukuruzno brašno, integralno, 50 gr
- pasirani paradajz, 500 ml
- so, 2 kašičice
- biber, 2 prstohvata
- origano, 1 prstohvat
- mlevena začinska paprika, 1 kašičica
- suvi biljni začin, 1 kašičica
- sveža mirođija, 1 grančica
- stari beli sir, 100 gr
Zapečena boranija – boranija na tepsiju, priprema:
- Boraniju dobro operite. Odstranite krajeve.
- U velikom loncu, zagrejte maslinovo ulje. Dodajte seckani crveni luk i pržite na slaboj temperaturi, nekoliko minuta.
- Iseckajte svo povrće i dodajte u lonac da se dinsta 10-tak minuta.
- Iseckajte jedan paradajz.
- Dodajte boraniju i iseckani paradajz, i dinstajte 15-20 minuta. Začinite sa solju, biberom, origanom, začinskom paprikom, suvim biljnim začinom (po ukusu).
- Prebacite boraniju u tepsiju (prečnik 36 cm, dubina 6 cm).
- Pospite boraniju sa integralnim kukuruznim brašnom.
- Prelijte sa malo maslinovog ulja.
- Iseckajte mirođiju i rasporedite preko boranije.
- Pecite u zagrejanoj rerni 45-50 minuta na 200 C.
- Poslužite uz parče crnog hleba, a preko boranije izmrvite stari beli sir (možete koristiti i feta sir, rikota, kačkavalj i sl.).
Da li je i vama boranija omiljeno jelo? Na koji način vi spremate boraniju?
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!