Zapečena boranija - boranija na tepsiju - Recepti i Kuvar online - foto Miodrag Ilić
Zapečena boranija - boranija na tepsiju - Recepti i Kuvar online - foto Miodrag Ilić

Danas smo za vas pripremili recept zapečena boranija, koji se u prošlosti nazivao: boranija na tepsiju. Boranija je jedan od najbitnijih sastojaka mediteranske i balkanske kuhinje i jako često se priprema. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju FasolakiaTajna pripreme ovog recepta je u sporom dinstanju i pečenju u rerni. U Grčkoj, kao prilog gotovoj boraniji, dodaje se mrvljeni feta sir, a u italijanskoj verziji mrvljeni rikota (riccota) sir.

Ovo jelo se najviše priprema u letnjim mesecima u kojima boranije ima u izobilju i kad je sa paradajzom na vrhuncu zrenja. Međutim, s obzirom da u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici možete kupiti i smrznutu boraniju, to će vam pomoći da u ovom jelu uživate i ostalim delovima godine, kada nema ponude sveže boranije.

Ovaj recept je postan, mada, može biti i mrstan, ako koristite mast za pripremu.

Zapečena boranija – boranija na tepsiju, sastojci:

  • boranija, tzv. „olovka“, 1,2 kg
  • maslinovo ulje, kvalitetno, 150 gr
  • crveni luk, 2 glavice
  • beli luk, 4 čena
  • paradajz, 3 komada srednje veličine
  • mediteranski celer, 1 grana
  • praziluk, 1 komad, beli deo, srednje veličine
  • crvena paprika, 1 komad, srednje veličine
  • kukuruzno brašno, integralno, 50 gr
  • pasirani paradajz, 500 ml
  • so, 2 kašičice
  • biber, 2 prstohvata
  • origano, 1 prstohvat
  • mlevena začinska paprika, 1 kašičica
  • suvi biljni začin, 1 kašičica
  • sveža mirođija, 1 grančica
  • stari beli sir, 100 gr

Zapečena boranija – boranija na tepsiju, priprema:

  • Boraniju dobro operite. Odstranite krajeve.
  • U velikom loncu, zagrejte maslinovo ulje. Dodajte seckani crveni luk i pržite na slaboj temperaturi, nekoliko minuta.
  • Iseckajte svo povrće i dodajte u lonac da se dinsta 10-tak minuta.
  • Iseckajte jedan paradajz.
  • Dodajte boraniju i iseckani paradajz, i dinstajte 15-20 minuta. Začinite sa solju, biberom, origanom, začinskom paprikom, suvim biljnim začinom (po ukusu).
  • Prebacite boraniju u tepsiju (prečnik 36 cm, dubina 6 cm).
  • Pospite boraniju sa integralnim kukuruznim brašnom.
  • Prelijte sa malo maslinovog ulja.
  • Iseckajte mirođiju i rasporedite preko boranije.
  • Pecite u zagrejanoj rerni 45-50 minuta na 200 C. 
  • Poslužite uz parče crnog hleba, a preko boranije izmrvite stari beli sir (možete koristiti i feta sir, rikota, kačkavalj i sl.).
Da li je i vama boranija omiljeno jelo? Na koji način vi spremate boraniju?

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!