Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Zapečeni rižoto – Kristina Gašpar

0

Rižoto je tradicionalno italijansko jelo čiji je glavni sastojak pirinač. Italijani u rižoto najčešće dodaju parmezan što u našim krajevima nije običaj. Pilav je jelo najsličnije rižotu.

Rižoto, jelo od pirinča, možete pripremiti na razne načine. Bitno je da imate glavni sastojak, pirinač, a sve ostalo može i ne mora. Rižoto najčešće pripremam bez mesa, ali sa povrćem. Rižoto može biti postan, ali i mrsan.

Zapečeni rižoto - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Zapečeni rižoto – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kako god da ga napravite, biće ukusan. Sada sam odlučila da ga „napijem“. Belo vino mi se „vuče“ po frižideru mesecima. Kupila sam pavlaku za kuvanju čiji ukus inače ne podnosim. A zašto sam je kupila – ne znam ni sama. Da probam da je uvrstim u ishranu s obzirom da ne volim mlečne proizvode, ali jednostavno što ne ide, ne ide. Mlečni miris, miris pavlake za kuvanje, ublažila sam belim vinom, a zamaskirala ga belim lukom i začinima.

Rižoto pripremljen na ovaj način je kremast i ukusan, a miris i ukus pavlake ne dolaze do izražaja. Ukoliko ste ljubitelj mlečnih ukusa, možete staviti više pavlake u odnosu na navedenu količinu.

Rižoto je vrlo jednostavan za pripremu. Možete koristiti bilo koju vrstu pirinča. Ako volite, raskuvani pirinač – raskuvajte ga. Ako volite „al dente“ – kuvajte ga malo kraće. Napravite ručak po vašem ukusu, a ne po uobičajenim pravilima.

Zapečeni rižoto, sastojci:

  • 2 kašike ulja
  • 1 šargarepa
  • 1 paprika
  • 1 šnit celera
  • 1/2 patlidžana
  • 5 šampinjona
  • 1 šolja pirinča*
  • 1 šolja belog vina
  • 1 šolja pavlake za kuvanje
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašike parmezana
  • začini po ukusu: so, biber, kari, začinsko bilje.

*Za rižoto sam koristila kočanski pirinač.

Zapečeni rižoto - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Zapečeni rižoto – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Zapečeni rižoto - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Zapečeni rižoto – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Zapečeni rižoto – priprema:

  • Pirinač prokuvajte sa šoljom vode.
  • Kada pirinač upije vodu, sklonite ga sa ringle.
  • Povrće isecite na sitnije kockice i propržite ga kratko na vrelom ulju i visokoj temperaturi.
  • Sjedinite povrće i pirinač, sipajte vino, pavlaku, parmezan, dodajte iseckan beli luk i začinite po ukusu.
  • Pecite u zagrejanoj rreni na 200 stepeni oko pola sata.

Rižoto možete peći u zemljanoj posudi ili običnom plehu. Za ovu količinu je dovoljna posuda zapremine oko 1,5 l.

Ukoliko niste ljubitelj belog vina, u rižoto možete sipati običnu vodu, a vino eliminisati. Svi navedeni sastojci su se trenutno našli u frižideru. Ne morate pod obavezno sve staviti. Napravite kombinaciju za rižoto po vašoj meri.

Rižoto možete kuvati samo na ringli ili zapeći. Napomijem da zapčeni rižoto ima drugačiji ukus u odnosu na onaj koji se samo kuva.

Zapečeni rižoto - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Zapečeni rižoto – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.