![Kako džem od kajsija da ne potamni? (bonus 5 TOP recepata) - foto Pixabay Image by <a href="https://pixabay.com/users/ritae-19628/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1523723">RitaE</a> from <a href="https://pixabay.com/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1523723">Pixabay</a> Kako džem od kajsija da ne potamni? (bonus 5 TOP recepata) - foto Pixabay Image by RitaE from Pixabay](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2021/07/jam-1523723_1280-scaled-1200x708.jpg)
U sezoni kajsija i pripremi omiljenog džema od kajsija, osnovno pitanje za sve domaćice je: kako džem od kajsija da ne potamni? Da li znate u čemu je trik?
Pravila da džem od kajsija ne potamni
Osnovno pravilo da džem od kajsija ne potamni je da birate malo čvršće i zelenije plodove. Kod takvih plodova kajsije, unutrašnjost, meso, je svetlije boje i procesom odležavanja u šećeru i kuvanjem, zadržaće svoju prirodnu narandžastu boju.
Naravno, ako kupite čvršće i zelenije plodove i proces kuvanja biće nešto duži.
Drugo pravilo da vaš džem od kajsija ne potamni je da plodove ne držite dugo u šećeru. Ako plodove kajsije dužite u šećeru više od dva sata, sigurno ćete dobiti gotov proizvod, džem od kajsija, tamne boje. Obavezno poklopite sud u kome kajsije stoje u šećeru, jer time smanjujete kontak plodova sa kiseonikom, i smanjujete proces oksidacije – tamnjenja.
Treće pravilo je – dužina kuvanja. U dužini kuvanja kajsija morate naći pravu meru, jer, ono najviše utiče na to da džem od kajsija ne potamni. Jedan od trikova je i da smanjite količinu džema od kajsije koji kuvate. Dakle, probajte da ga skuvate iz nekoliko manjih tura, uz potpunu kontrolu gustine i boje. Što je manja količina za kuvanje, to je i mogućnost vaše kontrole veća.
BONUS: TOP 5 recepata za džem od kajsija
![Kako džem od kajsija da ne potamni? (bonus 5 TOP recepata) 1 Džem od kajsija – Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2014/06/10402638_10152220535631158_892666157721682147_n-e1404135254372.jpg)
![Kako džem od kajsija da ne potamni? (bonus 5 TOP recepata) 2 Pekmez ili džem od kajsija - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2015/07/pekmez-ili-dzem-od-kajsija-Kristina-Gaspar-recepti-i-kuvar-online.jpg)
Pekmez ili džem od kajsija – Kristina Gašpar
![Kako džem od kajsija da ne potamni? (bonus 5 TOP recepata) 3 Džem od kajsija - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2019/07/dzem-od-kajsija-Verica-Poznanovic.jpg)
Džem od kajsija – Verica Poznanović
![Kako džem od kajsija da ne potamni? (bonus 5 TOP recepata) 4 Džem od kajsija - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2018/07/Dzem-od-kajsija-Jelena-Nikolic-01.jpg)
Džem od kajsija – Jelena Nikolić
![Kako džem od kajsija da ne potamni? (bonus 5 TOP recepata) 5 Jednostavan starinski recept za pasirani pekmez od kajsija](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2017/07/jam-2444772_640.jpg)
Jednostavan starinski recept za pasirani pekmez od kajsija
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!