Kako džem od kajsija da ne potamni? (bonus 5 TOP recepata)

U sezoni kajsija i pripremi omiljenog džema od kajsija, osnovno pitanje za sve domaćice je: kako džem od kajsija da ne potamni? Da li znate u čemu je trik?

Pravila da džem od kajsija ne potamni

Osnovno pravilo da džem od kajsija ne potamni je da birate malo čvršće i zelenije plodove. Kod takvih plodova kajsije, unutrašnjost, meso, je svetlije boje i procesom odležavanja u šećeru i kuvanjem, zadržaće svoju prirodnu narandžastu boju. 

Naravno, ako kupite čvršće i zelenije plodove i proces kuvanja biće nešto duži. 

Drugo pravilo da vaš džem od kajsija ne potamni je da plodove ne držite dugo u šećeru. Ako plodove kajsije dužite u šećeru više od dva sata, sigurno ćete dobiti gotov proizvod, džem od kajsija, tamne boje. Obavezno poklopite sud u kome kajsije stoje u šećeru, jer time smanjujete kontak plodova sa kiseonikom, i smanjujete proces oksidacije – tamnjenja.

Treće pravilo je – dužina kuvanja. U dužini kuvanja kajsija morate naći pravu meru, jer, ono najviše utiče na to da džem od kajsija ne potamni. Jedan od trikova je i da smanjite količinu džema od kajsije koji kuvate. Dakle, probajte da ga skuvate iz nekoliko manjih tura, uz potpunu kontrolu gustine i boje. Što je manja količina za kuvanje, to je i mogućnost vaše kontrole veća.

BONUS: TOP 5 recepata za džem od kajsija

Džem od kajsija – Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Džem od kajsija – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Džem o kajsija – Ana Vuletić

Pekmez ili džem od kajsija - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Pekmez ili džem od kajsija – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Pekmez ili džem od kajsija – Kristina Gašpar

Džem od kajsija - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Džem od kajsija – Verica Poznanović – Recepti i Kuvar online

Džem od kajsija – Verica Poznanović

Džem od kajsija - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online
Džem od kajsija – Jelena Nikolić – Recepti i Kuvar online

Džem od kajsija – Jelena Nikolić

Jednostavan starinski recept za pasirani pekmez od kajsija
Jednostavan starinski recept za pasirani pekmez od kajsija

Jednostavan starinski recept za pasirani pekmez od kajsija

 

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
 

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Kako džem od kajsija da ne potamni? (bonus 5 TOP recepata)

Da li znate trik kako da džem od kajsija da ne potamni?

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.