Sve jedete a mršavite? Da li je to tačno? Intervju sa... dr Alen Delabo, tvorac hrono ishrane
Sve jedete a mršavite? Da li je to tačno? Intervju sa... dr Alen Delabo, tvorac hrono ishrane

Sve jedete a mršavite… jedan je od brojnih naslova na temu: hrono ishrana. Ovo je jedan od naslova koji stvara, u većini slučajeva, lažnu iluziju o hrono ishrani.

Pre nego vam predstavimo kratakt intervju sa dr Alenom Delaboom, tvorcem hrono ishrane, da prenesemo jedan kratak izvod iz njegove knjige Hrono ishrana na francuski način, Vulkan izdavaštvo, koji daje odgovor na pomenutu konstataciju “sve jedete a mršavite”, a koja se povezuje sa “lakoćom” koncepta hrono ishrane:

dr Alen Delabo:

Može se, dakle, jesti praktično sve, ali ne i bilo kada.

Pod uslovom, naravno da to ne bude u bilo kom trenutku u toku dana niti da to bude bilo koja količina hrane.

Sve jedete a mršavite, sigurni smo, a o tome svedoči naša svakodnevica, stvara pogrešnu sliku o načinu ishrane, koji se naziva hrono ishrana. Pročitajte kratak intervju sa dr Alenom Delaboom, tvorcem koncepta ishrane pod nazivom: hrono ishrana. Zaključak izvedite sami.

Sve jedete a mršavite? Da li je to tačno? Intervju sa… dr Alen Delabo

Recepti i Kuvar online: Dr Delabo, kako komentarišete naslove u medijima: “Skinite i do 50 kilograma a jedite koliko želite?”

Dr Alen Delabo: Kod dijeta kod kojih se kilogrami skidaju na ovaj način, problem je u tome što su rigoroznije a i opasnije su po pitanju ljudskog zdravlja, takođe, i tu postoji problem da će, najverovatnije, povratiti više kilograma, nego što su skinuli. To je bio problem sa Dukanovom dijetom u Francuskoj, na primer (Dukan Diet by Pierre Dukan, prim.aut.).

Recepti i Kuvar online: Koliko su količine obroka važne?

Dr Alen Delabo: Ja sam odredio neke standardne količine obroka za određene tipove osoba, to je osnova, ali svaki pojedinac bi trebalo da jede onoliko koliko je gladan – što ne znači da bi trebalo da preteruje! I tako treba postupati, dok se to, na neki način ne izniveliše u funkciji toga kako se njegovo telo razvija: da li gubi kilograme ili ne.

Recepti i Kuvar online: Koliko je u vašem konceptu hrono ishrana važan odnos baznih i kiselih namirnica (alkalizacija)?

Dr Alen Delabo: Upravo je važno! Potrebno je praviti kombinaciju, npr.: meso – kao kiselo i povrće – kao bazno. Kao sir i hleb, odnosno riba i povrće. I voće, uvek i obavezno u kombinaciji sa biljnim mastima. Nikada samo voće!

Recepti i Kuvar online: Kako komentarišete činjenicu da se u Srbiji u okviru određenih koncepata hrono ishrane propagira zabrana korišćenja korenastog povrća, recimo, velika je rasprava na Internetu da li šargarepu treba koristiti ili ne, zbog glikemijskog indeksa… Mi znamo za činjenicu da u okviru koncepta hrono ishrane vi zabranjujete korišćenje namirnica koje sadrže laktozu, ali za zabranu šargarepe nismo čuli… 

Dr Alen Delabo: Sve je u umerenosti, naravno. Sa svim namirnicama ako se preteruje, onda je to opasno. Ako neko ima dijabetes, onda neće jesti šargarepu, alkohol je opasan sam po sebi, itd… Kako je opasno preterivati sa mesom, ne treba preterivati ni sa povrćem. Možete pojesti jednu šargarepu, ali nema nikakvog smisla reći: nemojte jesti šargarepu uopšte! Ali, nema smisla ni pojesti kilogram šargarepe! Ako ste dijabetičar, ponavljam, ne treba da je jedete. 

Recepti i Kuvar online: Samo da vam objasnimo zašto smo postavili ovo pitanje – mnogi sajtovi u Srbiji koji se bave hrono ishranom zabranjuju upotrebu šargarepe.

Dr Alen Delabo: (glasan smeh!) Ne, ne, sve je u umerenosti!

Sve jedete a mršavite? Da li je to tačno? Intervju sa... dr Alen Delabo, tvorac hrono ishrane
Sve jedete a mršavite? Da li je to tačno? Intervju sa… dr Alen Delabo, tvorac hrono ishrane

Koje su najvažnije poruke iz knjige Hrono ishrana na francuski način, dr Alan Delabo?

Hrono ishrana nije dijeta! Hrono ishrana je način ishrane i način života. Sve je u umerenosti. Trebalo bi težiti takvom načinu ishrane, koji će vas ispuniti srećom i zadovoljstvom. Takav način ishrane bi trebalo da omogući da budete dobrog zdravlja i lepe figure!

Svako bi trebalo da sledi svoj apetit – jedite koliko vam je potrebno. Propisane količine su važne, jedite koliko ste gladni, ali, ne preterujte!

Ne bi trebalo jesti bilo šta što sadrži laktozu: mleko, mladi sir, jogurt – ali, može se jesti kačkavalj, pavlaka i puter.

Dakle, šta je “zabranjeno” u konceptu hrono ishrana dr Alen Delabo:

  • proizvodi koji sadrže laktozu, osim kačkavalja, pavlake i putera
  • supe, bujoni – od kojih se dobija celulit (naročito ih ne treba konzumirati u večernjim satima i naročito se ne preporučuju ženskoj populaciji). U toku letnjih meseci može se napraviti i poneki “prekršaj” i može se konzumirati supa, jer sprečava dehidrataciju organizma
  • industrijske namirnice – sva industrijski proizvedena hrana, koja sadrži konzervanse, odnosno dodatke koji goje
  • umaci i sosovi koji sadrže šećer: kečap, sosovi za roštilj
Sve ostalo je “dozvoljeno”, ali ne bez određenih pravila – ne bez redosleda i ne zajedno.

Najvažniji obrok u toku dana je doručak (nikad ne izbegavajte doručak), pa zatim slede ručak i večera.

Za užinu bi trebalo konzumirati voće, obavezno uz orašasto voće (biljne masnoće), jednom nedeljno i nešto slatko (bez dodatog šećera).

Ukoliko želite da izgubite višak kilograma, obavezno konsultujte svog lekara i tražite preporuku za neki vitaminski preparat, kao i prirodne proteinske štanglice bez dodatog šećera koje biste trebalo da konzumirate kao dopunu ishrani.

Gostujući na TV Pink u okviru Teme jutra, Dr Alen Delabo je izjavio da je bio veoma začuđen da je metoda hrono ishrana (la chrono-nutrition®), koju je ustanovio pre 30-tak godina poznata u Srbiji, iako nikada, nikoga u Srbiji nije naučio da se bavi hrono ishranom.

Dr Alen Delabo, hrono ishrana, ceo intervju  na TV Pink, pogledajte ovde:

Portal Recepti i Kuvar online je posvetio mnogo prostora i vremena tekstovima o konceptu hrono ishrana dr Alena Delaboa, pa preporučujemo neke od najbitnijih tekstova.

TAJNA KONCEPTA HRONO ISHRANE DR DELABOA

HRONO KUHINJA: KAKO ZAPOČETI HRONO DIJETU?

HRONO KUHINJA: ŠTA JESTI DRUGE NEDELJE?

HRONO DIJETA: IZRAČUNAJTE KOLIČINE ZA VAŠE OBROKE

HRONO ISHRANA – SASTAV OBROKA

Dr Alen Delabo, kratka biografija:

Dr Alen Delabo je doktor medicine, hrono nutricionista, direktor odseka za klinička istraživanja IREN’S-a, Evropskog Instituta za istraživanje ishrane i zdravlja. Kao klinički lekar, od 1986. bavi se proučavanjem kliničkih manifestacija grešaka u ishrani, što mu je omogućilo da definiše pravila morfološke evaluacije, a uporedo sa ovim, on definiše i pravila hrono ishrane. Koncept hrono ishrane stvorio je 1987. godine u Francuskoj, a prvu knjigu je napisao 1999. godine., te ove godine proslavlja 30 godina od kada je hrono ishrana stvorena kao koncept ishrane.

Merci beaucoup, docteur Delabos!

Beograd, 22.06.2016.
Razgovor sa dr Alenom Delaboom vodio Miodrag Ilić

 

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

SVI TEKSTOVI NA TEMU: HRONO ISHRANA

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!