POLITIKA MAGAZIN: Srpska jela otrgnuta od zaborava, 23.06.2019
POLITIKA MAGAZIN: Srpska jela otrgnuta od zaborava, 23.06.2019

Ne postoji ni jedan jedini stari tradicionalni recept koji nije pretrpeo makar neku malu izmenu ili nadogradnju otkako je to jelo prvi put pripremljeno, baš kao što ne postoji nijedna kuća, porodica ili domaćica, odnosno kuvar, koji neće tvrditi da je upravo njihov recept onaj originalni, kaže Miodrag Ilić, autor knjige “Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje”, o kojoj smo pisali nekoliko brojeva ranije, objavio je Politika Magazin, u svom izdanju od 23.06.2019.

Ipak, to nije razlog da poštovaoci tradicije, zaljubljenici u nacionalnu gastronomiju i svi oni koji rado (is)probaju ono što su nekada jeli njihovi preci ne krenu u potragu “za onim načinima u gotovljenju jela ili pića koji su vrlo prosti ili starinski, te su se ili već sasvim izgubili i samo ih možda pamte stariji ljudi ili se njime služe jedino pastiri, radnici i sirotinja”, kako je to svojevremeno preporučio dr Jovan Erdeljanović, poznati etnolog, u delu “Srpska narodna jela i pića” iz 1908. godine.

Među takvim jelima, otrgnutim od zaborava i sačuvanim u porodičnim kuvarima ili javnim arhivama širom naše zemlje, nalaze se i cicvara, banica, moruznica, propeć, mantije, halva i gruvanica – koje već svojim imenima prizivaju slike starinskih seoskih ognjišta i hrane pod sačem – ali i sarmice od zelja, ajnpren čorba i šnenokle, poslužene u posudama od finog porcelana, na stolovima zastrtim belim damastom, u otmenim trpezarijama srpskih građanskih porodica s početka prošlog veka.

Uz recepte, koje je u svojoj knjizi Ilić objavio uporedo na srpskom i engleskom jeziku, jer smatra da bi bogatu srpsku kulinarsku baštinu trebalo podeliti sa celilm svetom, autor je dao i kratak pregled istorijata ishrane u Srbiji, narodne običaje i verovanja, način pripreme određenih vrsta hrane i “male savete iskusnih domaćica”.

POLITIKA MAGAZIN: Srpska jela otrgnuta od zaborava, 23.06.2019
POLITIKA MAGAZIN: Srpska jela otrgnuta od zaborava, 23.06.2019

Sada su ta uputstva pred čitaocima “Magazina”, da ih isprobaju u svojoj kući (ova reč je u većem delu Srbije, sve do 20. veka, označavala upravo – kuhinju), možda dopune i “prenesu dalje”. Nekim novim generacijama gurmana.

Izvor: Politika Magazin, 23.06.2019, A. Mijalković

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!