TOP 7 - najbolji recepti za ajvar - foto, ilustracija Sumanley xulx from Pixabay
TOP 7 - najbolji recepti za ajvar - foto, ilustracija Sumanley xulx from Pixabay

Najbolji recepti za ajvar! TOP 7 recepata sa našeg sajta. Ajvar ili hajvar je specijalna vrsta salate, specijalitet balkanske kuhinje, napravljena od crvene paprike.

Ajvar je poreklom iz Srbije, pa se naziva i „srpska salata“ ili „srpski povrtni kavijar“. Кoristi se kao dodatak mnogim jelima, a najčešće kao hlebni namaz. Uz papriku se najčešće dodaje i plavi patlidžan. Salata od čistog plavog patlidžana se zove pinđur, tako da se za njihovu mešavinu naizmenično koriste oba izraza.

Ajvar se tradicionalno pravi na jesen, kada je puna sezona paprike, i koristi cele godine. Ajvar se pravi i od ljutih i od slatkih paprika. Priprema se ručno u otvorenim šerpama na šporetu na drva. Pre same pripreme ajvara, paprike se ispeku, pažljivo oljušte, ocede i samelju. Paprike se peku na šporetu, štednjaku, na roštilju (skari) ili na furuni takozvanoj “bubnjari”.

Pre serviranja obično se doda malo sitno iseckanog, posoljenog belog luka. Ime potiče od turske reči havyar, što znači „usoljena/slana ikra“, i deli etimologiju sa kavijarom.

Ime ajvar potiče od turske reči haviar, što znači “usoljena ikra, kavijar” i dolazi iz persijske reči “kaviiar”. Pre 20. veka na Dunavu se dogodila značajna lokalna proizvodnja kavijara, a jesetra je plivala od Crnog mora do Beograda. Domaći ajvar, što znači „kavijar“, bio je veoma popularno jelo u beogradskim domovima i restoranima,[8] ali domaća proizvodnja kavijara nije bila stabilna, počev od 1890-ih, zbog radnih sporova. Na kraju je specijalna salata od bibera ponuđena kao zamena u beogradskim restoranima pod nazivom „crveni ajvar“ ili „srpski ajvar“. Izvor WIKIPEDIA.

A kako vi pravite ajvar?

Najbolji recepti za ajvar

Ajvar sa senfom i ljutim papričicama

Ajvar sa senfom i ljutim papričicama – Slađana Šćekić

Ajvar, priprema i saveti

Ajvar – Priprema i saveti

Ajvar

Ajvar – Jelena Nikolić

Luti ajvar

Ljuti ajvar – Danijela Žikić

Recept za ajvar

Recept za ajvar – Dijana Popović

Ajvar

Ajvar – Danijela Žikić

Ajvar od cepkanih paprika

Ajvar od cepkanih paprika – Ljiljana Stanković

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!