21 najbolji recept za posni slavski ručak: predjela, pite, riba, kolači, torte - POSNO
21 najbolji recept za posni slavski ručak: predjela, pite, riba, kolači, torte - POSNO

21 najbolji recept za posni slavski ručak! Neke domaćice kažu da je mnogo teže pripremiti posni slavski ručak, nego mrsan. Pa, evo malo pomoći i sa naše strane!

U svakoj domaćinskoj kući, na slavskoj trpezi moraju se naći razna posna predjela, posne pite, riba, posni kolači i posne torte. Naravno, svaka domaćica sprema trpezu shodno mogućnostima, a najvažniji sastojci su strpljenje i ljubav.

Posni slavski ručak

Sve počinje sa slavskim žitom, a završava nekom dobrom tortom! 

Neko kaže da su predjela precenjena, ali, nama je u tradiciji uživanje u mezetluku, tj. svim vrstama predjela. Naravno, u ovakvim prilikama, ona moraju biti posna.

Za glavno jelo ne propustite da napravite posnu sarmu! Pojedinci žele da joj umanje vrednost, ali, onaj koji je probao, uvek će tvrditi da ni počemu ne zaostaje za mrsnom sarmom. Posle toga, pripremite neku ukusnu ribu, uz delikatesnu krompir salatu. Uz to, naravno, ide i neka slana posna pita.

PODSEĆAMO: Konkurs za najbolji recept 2021. godine – najbolji salčići Srbije!

Posle slanih posnih delicija, završavate sa sitnim posnim kolačima i nekom sjajnom posnom tortom…

Pa da vidimo, sve po redu:

21 najbolji recept za posni slavski ručak: predjela, pite, riba, kolači, torte – POSNO

Kako se priprema slavsko žito – koljivo?

Slavsko žito - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Slavsko žito – Verica Poznanović – Recepti i Kuvar online

SLAVSKI KOLAČ

Slavski kolač - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online
Slavski kolač – Vesna Pavlović – Recepti i Kuvar online

POSNO PREDJELO – 7 VRSTA

Posno predjelo – 7 vrsta – Marijana Budimirović - Recepti i Kuvar online
Posno predjelo – 7 vrsta – Marijana Budimirović – Recepti i Kuvar online

Posna proja

Kukuruzna pogača - proja - Dijana Popović - Recepti i Kuvar online
Kukuruzna pogača – proja – Dijana Popović – Recepti i Kuvar online

Integralni hleb

Integralni hleb - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Integralni hleb – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Posne kiflice

Posne kiflice - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online
Posne kiflice – Vesna Pavlović – Recepti i Kuvar online

Posni namaz, pašteta od oslića

Pašteta od oslića - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Pašteta od oslića – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Posna salata od cvekle

Salata od cvekle - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Salata od cvekle – Verica Poznanović – Recepti i Kuvar online

Riblja čorba

Riblja čorba - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online
Riblja čorba – Vesna Pavlović – Recepti i Kuvar online

Posna sarma

Posna sarma - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Posna sarma – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Šaran iz rerne

Šaran iz rerne - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online
Šaran iz rerne – Vesna Pavlović – Recepti i Kuvar online

Pastrmka sa bademom

Pastrmka sa bademom - Recepti i Kuvar online
Pastrmka sa bademom – Recepti i Kuvar online

Kakao med kolač

Kakao-med kolač - Slađana Šćekić - Recepti i Kuvar online
Kakao-med kolač – Slađana Šćekić – Recepti i Kuvar online

Posne vanilice

Posne vanilice - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online
Posne vanilice – Vesna Pavlović – Recepti i Kuvar online

Torta princ Filip

Torta princ Filip - Recepti i Kuvar online
Torta princ Filip – Recepti i Kuvar online

Kako god, recepti do kojih možete doći, veoma su različiti, kao i ukusi. A o ukusima ne vredi raspravljati. Kao i o ljudima, ćudima i navikama. 

Konačno se kulinarska revolucija kreće retrogradno. Sve velike kuhinje zavirile su u svoja vekovna nasleđa, uz koja su generacije odrastale – bez aditiva i konzervansa, bez veštačkih boja i zaslađivača. Zato su tradicionalni recepti samo oni koji su nastali do Drugog svetskog rata jer se u domaćoj kuhinji toga doba nisu koristile industrijski prerađene namirnice.

Tradicija i običaji imaju važnu ulogu u kulturnoj identifikaciji svakog naroda. Bez obzira na to da li se radi o zapisima ili usmenim predanjima, informacije o načinu života u prošlim vremenima omogućavaju da se zaštite autentičnost i identitet zajednica usko povezanih istim geografskim poreklom, da se sačuvaju tradicionalna znanja i veštine koje možda više nisu neophodne, ali predstavljaju deo istorijskog nasleđa. Iz predgovora za knjigu Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, Prof. dr. Slađana Šobajić.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!