21 najbolji recept za posni slavski ručak! Neke domaćice kažu da je mnogo teže pripremiti posni slavski ručak, nego mrsan. Pa, evo malo pomoći i sa naše strane!
U svakoj domaćinskoj kući, na slavskoj trpezi moraju se naći razna posna predjela, posne pite, riba, posni kolači i posne torte. Naravno, svaka domaćica sprema trpezu shodno mogućnostima, a najvažniji sastojci su strpljenje i ljubav.
Posni slavski ručak
Sve počinje sa slavskim žitom, a završava nekom dobrom tortom!
Neko kaže da su predjela precenjena, ali, nama je u tradiciji uživanje u mezetluku, tj. svim vrstama predjela. Naravno, u ovakvim prilikama, ona moraju biti posna.
Za glavno jelo ne propustite da napravite posnu sarmu! Pojedinci žele da joj umanje vrednost, ali, onaj koji je probao, uvek će tvrditi da ni počemu ne zaostaje za mrsnom sarmom. Posle toga, pripremite neku ukusnu ribu, uz delikatesnu krompir salatu. Uz to, naravno, ide i neka slana posna pita.
Posle slanih posnih delicija, završavate sa sitnim posnim kolačima i nekom sjajnom posnom tortom…
Pa da vidimo, sve po redu:
21 najbolji recept za posni slavski ručak: predjela, pite, riba, kolači, torte – POSNO
Kako se priprema slavsko žito – koljivo?

SLAVSKI KOLAČ

POSNO PREDJELO – 7 VRSTA

Posna proja

Integralni hleb

Posne kiflice

Posni namaz, pašteta od oslića

Posna salata od cvekle

Riblja čorba

Posna sarma

Šaran iz rerne

Pastrmka sa bademom

Kakao med kolač

Posne vanilice

Torta princ Filip

Kako god, recepti do kojih možete doći, veoma su različiti, kao i ukusi. A o ukusima ne vredi raspravljati. Kao i o ljudima, ćudima i navikama.
Konačno se kulinarska revolucija kreće retrogradno. Sve velike kuhinje zavirile su u svoja vekovna nasleđa, uz koja su generacije odrastale – bez aditiva i konzervansa, bez veštačkih boja i zaslađivača. Zato su tradicionalni recepti samo oni koji su nastali do Drugog svetskog rata jer se u domaćoj kuhinji toga doba nisu koristile industrijski prerađene namirnice.
Tradicija i običaji imaju važnu ulogu u kulturnoj identifikaciji svakog naroda. Bez obzira na to da li se radi o zapisima ili usmenim predanjima, informacije o načinu života u prošlim vremenima omogućavaju da se zaštite autentičnost i identitet zajednica usko povezanih istim geografskim poreklom, da se sačuvaju tradicionalna znanja i veštine koje možda više nisu neophodne, ali predstavljaju deo istorijskog nasleđa. Iz predgovora za knjigu Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, Prof. dr. Slađana Šobajić.